Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове добровільне декларування проінформували під час брифінгу

опубліковано 16 вересня 2021 о 17:55

Особливості та порядок одноразового добровільного декларування власних активів громадянами були окреслені в Головному управлінні ДПС у Житомирській області під час брифінгу для журналістів, що відбувся 16 вересня.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Володимир Шелест відмітив, що до 01 вересня 2022 року усі бажаючі резиденти та нерезиденти мають можливість легалізувати свої активи. Вказувати джерело їх походження держава не вимагає, натомість гарантує повну конфіденційність зазначених у декларації даних.

«В межах одноразового спецдекларування фізичні особи, у тому числі самозайняті, мають можливість подати добровільну декларацію щодо податків і зборів, що не були сплачені або сплачені не у повному обсязі. Зазначати джерела одержання таких об’єктів декларант не зобов’язаний. Збір нараховуватиметься відповідно до вартості об’єкта декларування за трьома ставками: 5 % – загальна ставка, 9 % – ставка щодо закордонних активів, 2,5 % – ставка щодо активів у вигляді ОВДП. Водночас у всіх цих випадках декларант може обрати альтернативну, більшу ставку, що дозволить йому сплачувати податкові зобов’язання трьома рівними частинами щорічно. Одноразове спеціальне декларування є виключно добровільним. Таким чином держава дає шанс своїм громадянам узаконити статки й виконати соціальний обов’язок», – пояснив Володимир Шелест.

Декларуванню підлягають лише ті активи, що перевищують визначені законом норми, після чого вони стають легальними й можуть вільно використовуватися. Ця процедура передбачає, що заявлені активи – це активи, з яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі.

Начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Житомирській області Олександр Мушицький наголошує, що добровільна декларація подається до контролюючого органу виключно в електронному вигляді за допомогою приватної частини Електронного кабінету. Також на вебпорталі ДПС у банері «Одноразове добровільне декларування» можна ознайомитися з прикладами заповнення декларації, нормативно-правовими актами та іншими роз’яснювальними матеріалами.