Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легка промисловість Житомирщини

опубліковано 13 вересня 2021 о 15:56

Легка промисловість сьогодні є потужним багатогалузевим комплексом з виробництва товарів народного споживання. Цей соціально важливий сектор економіки орієнтований на кінцевого споживача. Потенціальні можливості підприємств легкої промисловості дозволяють виробляти широкий спектр товарів, здатних задовольнити увесь попит внутрішнього ринку.

Текстильне виробництво, виробництво одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів займає провідну роль на теренах Житомирщини, а саме майже 50 відсотків всієї реалізованої продукції області виробляється в місті Житомир. Легка промисловість представлена, в основному, підприємствами швейної, взуттєвої, трикотажної галузей. Практично всі підприємства, легкої промисловості приватизовані, а ті, що знаходяться у державній власності, становлять менше одного відсотка.

Підприємствами легкої промисловості за 8-м місяців цього року внесено до Державного бюджету понад 65 мільйонів гривень податків та платежів. Порівняно з минулим роком надходження до бюджету зросли на 29 відсотків, або більше 15-ти мільйонів гривень.

Значний внесок до Державного бюджету забезпечили такі підприємства, як ПРАТ "Екотекстиль", ТОВ "Трайф Флексіблс Україна", ПРАТ ВКФ "Леся", ТОВ"Ферпласт - Україна", ПРАТ "Бердичівська Фабрика Одягу", ТОВ "Тусмо" та інші.

У 2020 році здійснювались експортні операції по текстильних матеріалах та текстильних виробах на суму 54,4 мільйони доларів США, по взуттю - на 2,4 мільйони доларів США, а вже за І півріччя ц.р. відповідно на 26,5 та 1,2 мільйони доларів США.

Імпортні операції по текстильних матеріалах та текстильних виробах проведені на суму 40,8 мільйонів доларів США, по взуттю, головних уборах та парасольках - на 2,4 мільйони доларів США. У цьому році імпорт по зазначених позиціях зріс до 19,7 та 4,6 мільйонів доларів США.

Легка промисловість поступово нарощує свою потужність і її показники стабільно зростають ось уже кілька років поспіль. Завдяки якісному пошиттю і демократичним цінам, - одяг українського виробника завойовує все більшу популярність не тільки на вітчизняному, а й на міжнародному ринку.

І це, звичайно, відображається на зростанні надходжень до бюджетів та покращенні добробуту жителів області.