Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податок на додану вартість – основний податок у наповненні бюджету

опубліковано 26 липня 2021 о 10:35

Практично з усіх виготовлених в Україні товарів, виконаних робіт та наданих послуг їх споживачі сплачують непрямі податки, на які припадає понад 40% усіх надходжень Зведеного бюджету, одним з яких є податок на додану вартість (ПДВ).

ПДВ – це принципово значущий податок у формуванні дохідної частини Державного бюджету, який за результатами 2020 року обіймає долю у 39% із загальної суми надходжень податків та платежів на території Житомирської області. У сукупності із 12,2 мільярдів гривень, що надійшли минулого року у якості податкових платежів до Зведеного бюджету, 2,2 мільярда гривень належить податку на додану вартість від вироблених на території області товарів, робіт та послуг.

За І півріччя 2021 року до Державного бюджету спрямовано 1,4 мільярда  гривень податку на додану вартість. Цей показник наразі є рекордним: на 46%, або на 438 мільйонів гривень перевищує минулорічну суму надходжень.

Основними чинниками стали зростання обсягів виробництва та реалізації товарів і послуг, збільшення купівельної спроможності населення через зростання доходів громадян.

Однак, галузевий розподіл надходження з податку на додану вартість – неоднорідний, оскільки підприємства окремих галузей (промисловості та агросектору) мали право на доволі значні бюджетні преференції.

За перерахованими до бюджету сумами ПДВ (без урахуванням бюджетного відшкодування) з вироблених товарів та наданих послуг на території Житомирської області найбільші надходження забезпечили суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність у галузях:

1. сільське господарство, мисливство та лісове господарство – сплачено 423,2 мільйонів гривень, або майже 31% загальних надходжень ПДВ;

2. промисловість – забезпечено надходжень у сумі 544,5 мільйонів гривень, або 39%, зокрема:

- добувною промисловістю – 77,1 мільйонів гривень;

- переробною промисловістю – 377,2 мільйонів гривень, де найбільші надходження забезпечили такі підгалузі як: постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 52,1 мільйонів гривень; виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів – 48,5 мільйонів гривень; виробництво гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – 42,6 мільйонів гривень; водопостачання, каналізації, поводженню з відходами – 38,2 мільйонів гривень;

3. оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів – 176,0 мільйонів гривень, що на 6,7 мільйонів гривень більше аналогічного періоду минулого року.

Начальник Головного управління ДПС у Житомирській області Костянтин Гавриш відмітив : «Зростання надходжень з ПДВ обумовлено загальною ефективністю роботи державної податкової служби та значним спрощенням адміністрування  цього виду податку. Так, за результатами І півріччя поточного року 100% податкової звітності з ПДВ було подано в електронному вигляді. Удосконалення та розширення можливостей електронних сервісів безумовно позитивно впливає на динаміку сплати податків та подання звітності.

Також важливу роль зіграло запровадження системи моніторингу та критеріїв оцінки ризику податкових накладних, що дозволило значно мінімізувати тіньовий сектор економіки. Ця система довела свою ефективність у наповненні бюджету та вагомому зменшенні маніпулювань положеннями податкового законодавства».