Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Встановлені вимоги для місць зберігання спирту та перелік нормативних документів, які їх визначають

опубліковано 22 липня 2021 о 09:42

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами і доповненнями місце зберігання – місце, яке використовується для зберігання спирту, відомості про місцезнаходження якого внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі – Єдиний реєстр).

Вимоги, яким мають відповідати місця зберігання спирту, визначені Порядком ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 28.05.2002 № 251 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 251) та Інструкцією з приймання, зберігання, відпуску, транспортування та обліку спирту етилового, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики України від 13.04.2009 № 264 (далі – Інструкція № 264).

Згідно з п. 1 глави 1 розд. ІІІ Інструкції № 264 спирт зберігають в стальних резервуарах (збірниках) за умови забезпечення можливості вимірювання в них наявного об’єму спирту.

Відповідно до п. 2 глави 10 розд. ІІІ Інструкції № 264 резервуари для зберігання спирту встановлюють на відкритій площадці або у приміщенні.

Місткість резервуарів повинна забезпечувати зберігання передбаченого запасу спирту за сортами та кількістю.

Спирт можна зберігати в стальних бочках згідно з ГОСТ 13950 «Бочки стальные сварные и закатные с гофрами на корпусе. Технические условия», ГОСТ 6247 «Бочки стальные сварные с обручами катания на корпусе. Технические условия», металевих флягах згідно з ГОСТ 5037 «Фляги металлические для молока и молочных продуктов. Технические условия».

Спирт в невеликій кількості допустимо зберігати в бутлях згідно з ГОСТ 10117 «Бутылки стеклянные для пищевых жидкостей. Технические условия».

Бочки, фляги, бутлі повинні бути закупорені корками, опломбовані або опечатані підприємством-власником.

Зберігання спирту в стальній оцинкованій або алюмінієвій тарі, а також в тарі, властивості якої впливають на якість спирту, заборонено.

Пунктами 3 та 4 глави 1 розд. ІІІ Інструкції № 264 визначено, що відкриті площадки і закриті приміщення (спиртосховища) для зберігання спирту повинні відповідати вимогам, які встановлені чинним законодавством. Спиртосховища закритого типу будують з порогом, що забезпечує створення «басейну» вільним об’ємом більшим, ніж об’єм найбільшого резервуара, встановленого в даному спиртосховищі. Підлогу, поріг та стіни на висоту порога виконують з гідроізоляцією та з невеликим нахилом в бік, протилежний вхідним дверям, облагодженим приямком, насосом та комунікацією на випадок проливання спирту.

Площадка спиртосховища відкритого типу повинна мати тверде покриття, огорожу (обвалювання) земляним валом або суцільною стіною з негорючих матеріалів. Висота огорожі повинна бути на0,2 мвищою, ніж розрахункова, для створення вільного об’єму всередині огорожі більшого, ніж об’єм найбільшого резервуара, встановленого на даній площадці.

У спиртосховищі повинен бути забезпечений вільний зі всіх боків доступ до кожного резервуара для його огляду з можливістю встановлення драбин і площадок для роботи на кришці резервуара (відбір проб, замір рівня спирту тощо).

Відповідно до п. 3.1 Порядку № 251 до закладки на витримку коньячні спирти зберігаються у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємкостях з дубовою клепкою.

Пунктом 3.2 Порядку № 251 передбачено, що спирт повинен зберігатися та обліковуватися орендарем спиртосховища (спиртобази) окремо від продукції орендодавця. У спиртосховищі (на спиртобазі) повинні бути належні умови для проведення інвентаризації та обліку спирту окремо орендарем і орендодавцем.

Спирт етиловий, коньячний і плодовий, спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, спирт-сирець виноградний, спирт-сирець плодовий, спирт етиловий ректифікований денатурований, спирт етиловий денатурований (спирт технічний), абсолютований спирт, повинні зберігатися та обліковуватися роздільно.

Відповідно до п. 3.1 Порядку № 251 невідповідність місця зберігання спирту вимогам, що зазначені в Інструкції № 264 є підставою для відмови у видачі довідки про відповідність місця зберігання спирту установленим вимогам (далі – Довідка).

Довідка видається суб’єкту господарювання за умови наявності:

- відповідних дозволів та довідки органів, що здійснювали обстеження такого місця на відповідність будівельним, технологічним, протипожежним, санітарним нормам і правилам, техніці безпеки;

- засобів (приладів) вимірювальної техніки, повірених органами Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики;

- відповідних умов для проведення інвентаризації спирту шляхом пропуску через мірники або зважування, або за допомогою засобів електронного обліку;

- типових журналів обліку спирту;

- висновку про відповідність місця зберігання спирту встановленим вимогам.