Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Отримати ідентифікаційний номер можна скориставшись електронними сервісами

опубліковано 19 липня 2021 о 10:09

Головне управління ДПС у Житомирській області нагадує про можливість скористатись зручними сучасними електронними сервісами для отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП), а саме:

Реєстрація дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі  - Державний реєстр) під час державної реєстрації її народження (послуга е-Малятко).

За бажанням батьків дитини чи одного з них реєстрація дитини у Державному реєстрі здійснюється під час державної реєстрації її народження. Така реєстрація проводиться в межах надання комплексної послуги "е-Малятко". У такому разі Облікова картка N 1ДР не заповнюється, а реєстрація здійснюється на підставі відомостей, що містяться у заяві про державну реєстрацію народження. Відомості про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру передаються до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та відображаються у відповідному актовому записі та свідоцтві про народження.

Таким чином, за однією заявою, поданою онлайн, можна зареєструвати народження дитини та отримати до 9-ти державних послуг від різних органів влади, потрібних при народженні дитини.

Оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки при досягненні особою 14-річного віку з одночасним присвоєнням їй РНОКПП (послуга ID-14) .

Особа віком від 14 до 18 років, яка має зареєстроване місце проживання та яка не зареєстрована у Державному реєстрі, під час оформлення паспорта громадянина України вперше може за її бажанням одночасно зареєструватися у Державному реєстрі за реєстраційним номером облікової картки платника податків з його відображенням надалі у паспорті громадянина України. У такому разі Облікова картка N 1ДР не заповнюється, а реєстрація здійснюється на підставі відомостей, що містяться у заяві-анкеті, яка подається під час оформлення паспорта громадянина України. Після реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі ДПС надсилає ДМС реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру для його внесення до паспорта у формі картки.

Ця адміністративна послуга надається безкоштовно, отримати її можна у територіальних підрозділах Міграційної служби та центрах надання адміністративних послуг, які оформлюють біометричні документи.

Онлайн реєстрація громадян у Державному реєстрі.

На даний час не має потреби звертатись до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) фізичної особи для реєстрації у Державному реєстрі. Облікову картку фізичної особи – платника податків за формою № 1-ДР (далі – Облікова картка) можна подати в електронному вигляді.

Створити та направити до ДПС Облікову картку в електронному вигляді можна скориставшись меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету. До запиту обов’язково додаються Повідомлення про склад та мету збору персональних даних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, права та обов’язки фізичної особи – платника податків та скановані копії необхідних документів.

Також за допомогою Електронного кабінету можна подати Облікову картку на дітей до 14 років. У такому випадку до Облікової картки додаються скановані копії Свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника тощо).

В аналогічному порядку подається Заява про внесення змін до Державного реєстру за формою № 5-ДР.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису.

Отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, можна  лише особисто, за наявністю документа, що посвідчує особу, або через законного представника чи уповноважену особу, за наявності документа, що посвідчує особу такого представника та довіреності, засвідченої в нотаріальному порядку.

Під час подання Облікової картки можна обрати найближчу ДПІ, в якій громадянин бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі.

Отримання адміністративних послуг (реєстрація та внесення змін, видача документів (відомостей) з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків) без пред’явлення оригіналу паспортного документа та його копії.

З метою реалізації норм чинного законодавства щодо застосування е-паспорта було забезпечено підключення ІТС ДПС до Порталу ДІЯ та розроблено нове програмне забезпечення, за допомогою якого посадовими особами ДПС під час надання адміністративних послуг у Центрах обслуговування платників буде здійснюватися перевірка достовірності (валідація) електронних цифрових документів.

Використання нової функціональної ролі дає можливість працівникам податкової служби отримувати, зберігати та роздруковувати електронні копії цифрових документів користувачів застосунку ДІЯ за їх згодою.

Для валідації та шегингу (перегляд/отримання/збереження/друк) електронного документа фізичній особі, яка звернулась за отриманням адміністративної послуги до Центру обслуговування платників, необхідно згенерувати у мобільному застосунку ДІЯ коди для перевірки.

Тимчасові коди генеруються лише при підключення до мережі Internet, не містять ніякої персональної інформації, є одноразовими і дійсними протягом 3 хвилин.

Внаслідок генерації формується QR/штрихкод, який сканується спеціальним скануючим пристроєм (за наявності), та 13-значний цифровий код, який вноситься посадовою особою ДПС до відповідного поля ІТС «Податковий блок».

Фізичній особі до мобільного застосунку ДІЯ надсилається повідомлення щодо згоди на передачу цифрової копії е-документа. Лише після надання такої згоди персональні дані фізичної особи (цифрова копія е-документа) завантажуються та відображаються на екрані комп’ютера посадової особи ДПС.

За умови виконання усіх зазначених дій адміністративна послуга (реєстрація та внесення змін, видача документів (відомостей) з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків) може бути надана фізичній особі без пред’явлення оригіналу паспортного документа та його копії.