Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пільги в оподаткуванні

опубліковано 12 травня 2021 о 11:00

Податкові пільги завжди були і залишаються об'єктом особливої уваги і зацікавленості платників, оскільки можливість їх застосування означає повне або часткове звільнення від оподаткування податками та зборами. Передбачені законодавством пільги надаються залежно від об'єктів і суб'єктів оподаткування. Для деяких суб'єктів господарювання податкові пільги мають постійний характер, для інших, з метою стимулювання їх розвитку, – надаються на певний період часу.

В умовах дії Податкового кодексу пільги надаються шляхом:

- податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;

- зменшення податкового зобов'язання після нарахування податку та збору;

- встановлення зниженої ставки та збору;

- звільняються від сплати податку та збору.

У зв`язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) у березні та квітні 2020 року урядом було прийнято низку законодавчих актів, які встановлюють пільги при оподаткуванні на час карантину.

У Житомирській області протягом 2020 року скористалися пільгами в оподаткуванні понад 2 тисячі платників податків. 

Загальна сума пільг, якою скористалися суб'єкти господарювання за 2020 рік по податках та платежах до Зведеного бюджету склала 1 мільярд гривень, але це майже у 3 рази менше суми пільг, отриманих у попередньому 2019 році (2,6 мільярди гривень).

Питома вага пільг в загальній сумі збору по області  (12,2 мільярди гривень) становить 8 відсотків, що значно менше 2019 року (21,7 відсотка від 11,7 мільярдів гривень).

У зв'язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 20.11.2019 № 488 "Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року № 167" за операціями, які оподатковуються за нульовою ставкою податку чи за ставкою 7 відс., сума податкових пільг з ПДВ не обраховується та, відповідно, у додатку 6 до декларації з ПДВ не відображається. Тому і відбулося значне зменшення наданих інших пільг з податку на додану вартість.

Однак, найбільше пільг та преференцій все ж надано платникам з податку на додану вартість – 67,0 відс., або 667,6 мільйонів гривень. Решта 33 відс. це пільги з:

  • податку на майно – 20,0 відс. (202,6 мільйонів гривень).
  • податку на прибуток підприємств – 13,0 відс. (130,3 мільйонів гривень).

Пільгове оподаткування – доволі поширений спосіб допомогти «звестися на ноги» певним секторам чи галузям економіки або пережити кризові часи.