Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся черговий online - семінар щодо рентних платежів та екологічного податку

опубліковано 08 квітня 2021 о 16:02

Про основні зміни та новації в адмініструванні рентних платежів та екологічного податку слухачам розповів - начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб, рентної плати та екологічного податку управління податкового адміністрування юридичних осіб Геннадій Вручинський.

Геннадій Вручинський довів до відома платників основні вимоги, зокрема:

Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів: З 1 липня 2020 року скасовано поділ ставок рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за розрядами та введено уніфіковану ставку на рівні 3 розряду. Ставки у 2021 році залишаються незмінними. Суб’єкти господарювання які мають намір здійснювати у 2021 році заготівлю ягід, грибів, лікарської та іншої сировини повинні звернутися до лісогосподарських підприємств за отриманням лісових квитків. Ставки на заготівлю визначені Рішенням Житомирської обласної ради від 25.05.2017 р. №646. Фізичні особи здійснюють сплату вартості лісових квитків у касу лісогосподарського підприємства до їх отримання, юридичні особи здійснюють самостійну сплату вартості лісових квитків до бюджету та зобов’язані подати декларацію з рентної плати. Декларації з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів подаються щокварталу.

Рентна плата за спеціальне використання води: Платниками є виключно первинні водокористувачі. На спеціальне водокористування має бути отриманий спеціальний дозвіл. За водокористування без дозволу нарахування здійснюється у 5 кратному розмірі (як за понадлімітні обсяги). За водокористування без лічильника нарахування здійснюється у 2 кратному розмірі. Ставки залишилися незмінними та становлять:для підземної води  - 92,98 грн. за100 м.куб.; для поверхневої води - 58,17 грн. за100 м.куб. (55,33 грн. за100 м.куб.);для кар’єрної - 12,79 грн. за100 м.куб.; для гідроенергетики – 11,31 грн. за 10 тис. м.куб.; для потреб рибництва - 59,36 грн. за 10 тис. м.куб. (поверхнева) та 71,36 грн. за 10 тис. м.куб. (підземна); для напоїв – 55,21 грн. за1 м.куб. (поверхнева) та 64,39 грн. за1 м.куб. (підземна).При використанні води для потреб рибництва мають декларуватися, як обсяги використані для наповнення ставка після його спуску, так і обсяги для поповнення у зв’язку з випаровуванням та фільтрацією. В деклараціях мають обов’язково зазначатися чинні дозволи на спеціальне водокористування. Декларації з рентної плати за спеціальне використання води подаються щокварталу.

Рентна плата за користування надрами: Ставки залишаються незмінними, крім ставок для видобутку бурштину які збільшуються з 5,0 відс. до 8 відс.

Тимчасовий коефіцієнт рентабельності, який використовується при обрахуванні розрахункової вартості корисних копалин до проведення геологоекономічіної оцінки та для підземної води, зменшився та становитиме 0,103.

В деклараціях мають обов’язково зазначатися чинні спеціальні дозволи та користування надрами та дозволи на спеціальне водокористування (для підземної води).

Суб’єкти господарювання, які відносяться до фермерських господарств, не є платниками рентної плати за видобуток підземної води на підставі дозволів на спеціальне водокористування.

Декларації з рентної плати за користування надрами подаються щокварталу.

Рентна плата за використання радіочастотного ресурсу: Ставки залишаються незмінними. В деклараціях мають обов’язково зазначатися чинні дозволи та ліцензії на використання радіочастотного ресурсу. Декларації з рентної плати за використання радіочастотного ресурсу подаються щомісячно.

Екологічний податок: Ставки залишаються незмінними. Декларування викидів двоокису вуглецю має здійснюватися окремим додатком №1 до декларації. Не є платниками екологічного податку за викиди двоокису вуглецю суб’єкти якими здійснено викиди не більше 500 тонн на рік. При цьому «пільгові» 500 тонн викидів двоокису вуглецю визначаються в цілому по суб’єкту господарювання, а не по кожному стаціонарному об’єкту. Декларації з екологічного податку подаються щокварталу. Суб’єкт господарювання який у поточному році не планує здійснення викидів, скидів, розміщення відходів має право повідомити про це контролюючий орган, що звільняє його від обов’язку подавати щоквартальні декларації.

На питання, які надійшли підчас онлайн-семінару,  Геннадій Вручинський надав фахові відповіді.

Практика проведення семінарів в режимі онлайн буде продовжуватись і надалі. Тому слідкуйте за податковими новинами на субсайті Територіальні органи ДПС у Житомирській області та сторінкою у соціальній мережі Facebook - ДПС у Житомирській області.

 Сектор пресслужби, адміністрування субсайту

та комунікацій з громадськістю ГУ ДПС у Житомирській області