Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок здійснення контролю за обсягом пального, які реалізуються суб’єктами господарювання

опубліковано 31 березня 2021 о 08:55

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує про контроль за обігом пального.

Акцизний податок – це податок на споживання певних товарів, таких як алкоголь, тютюн, пальне, транспортні засоби. Контроль за обігом цих товарів потребує особливої уваги.

Рішенням Кабінету Міністрів України від 22. 07.2020 року внесено зміни до Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового. Зміни проводяться відповідно до норм Закону від 19.12.2019 р. № 301 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування акцизного податку».

Документом передбачено привести у відповідність до закону:

- реєстрацію постійних представництв, які здійснюють реалізацію пального та/або спирту етилового платником акцизного податку;

- реєстрацію в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП СЕ) акцизної накладної у разі зміни власника пального або спирту етилового що знаходяться в транспортному засобі;

- реєстрацію заявки на поповнення обсягів залишку пального з врахуванням повернутих платнику сум акцизного податку.

Крім того, зміни торкнулись оприлюднення інформації з реєстру платників із зазначенням даних щодо уніфікованих номерів та адреси місцезнаходження акцизних складів.

Також передбачено можливість відображення в СЕАРП СЕ різниці обсягу пального між даними бухгалтерського обліку та даними Системи в наслідок коливання температур.

Даний напрямок роботи має за мету легалізацію усіх обсягів пального, які є на ринку.

Працівники податкової служби вживають заходи перевірочної роботи щодо контролю за обсягом пального, які реалізуються суб’єктами господарювання.

У податковій наголошують своєчасно подавати щодобові довідки про обіг пального на акцизному складі та усю необхідну документацію згідно до вимог законодавства. Дотримання цього убезпечить платників від штрафів (санкція варіюється від 250000 гривень до 1000000 гривень).