Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся черговий online - семінар щодо новацій в ліцензуванні підакцизних товарів та адміністрування акцизного податку

опубліковано 03 березня 2021 о 10:40

Про основні зміни та новації в ліцензуванні підакцизних товарів та адміністрування акцизного податку слухачам розповіли - начальник відділу ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах та пальним управління контролю за підакцизними товарами – Василь Цис та начальник відділу адміністрування акцизного податку, контролю за обігом марки акцизного податку управління контролю за підакцизними товарами - Тетяна Калітюк.

Тетяна Калітюк довела до відома платників, що 16 лютого 2021 року набрав чинності наказ МФУ від 08.12.2020 № 747 «Про затвердження Змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», яким вносяться зміни до форми декларації акцизного податку і Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14.

Важливим також є те, що згідно з п. 9 розд. V Порядку, додаток 6 «Розрахунок сум акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» заповнюється окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів з обов’язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.

З метою правильного розподілення сум акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів між місцевими бюджетами розділ Д (код операції Д1.1) та Додаток 6 до Декларації пов’язані з кодами адміністративних одиниць за КОАТУУ.     

Отже, суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має один або декілька пунктів продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу об’єднаної територіальної громади   (далі – ОТГ) (один  код  КОАТУУ) та обслуговуються в одному контролюючому органі складає та подає Декларацію та заповнює один Додаток 6 до Декларації відповідно до цього КОАТУУ.

Василь Цис ознайомив слухачів з порядком видачі ліцензій на алкоголь та тютюнові вироби, який визначається Законом України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання, виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального», зі змінами та доповненнями. Передусім потрібно знати, що ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими  виробами видають за місцем здійснення суб’єктом господарювання торгівельної діяльності. Подати документи та отримати оформлені ліцензії можна також у Центрах обслуговування платників.

Ліцензії видаються на підставі заяви суб’єкта господарської діяльності.

У ній мають бути зазначені такі відомості:

— вид господарської діяльності, на провадження якого суб’єкта господарської діяльності має намір отримати ліцензію;

— адреса місця торгівлі, перелік РРО (КОРО), які знаходяться на місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення, реєстраційні номери свідоцтв РРО (КОРО), які знаходяться на місці торгівлі, та дата початку їх обліку в органах ДПС — для заяви на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями;

— адреса місця торгівлі — для заяви на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами.

Крім того, для отримання ліцензії вам знадоб­ляться копія платіжного доручення на перерахування 1/4 частини встановленої річної плати за ліцензію (з відміткою банку про оплату) та довідка фінансового органу про фактичне надходження коштів до бюджету.

У десятиденний строк з дня подання документів підприємство отримає або оформлену ліцензію, або рішення про відмову в її видачі. Причому в останньому випадку обов’язково зазначають підстави для відмови.  

Практика проведення семінарів в режимі онлайн буде продовжуватись і надалі. Тому слідкуйте за податковими новинами на субсайті Територіальні органи ДПС у Житомирській області та сторінкою у соціальній мережі Facebook - ДПС у Житомирській області.

 Сектор пресслужби, адміністрування субсайту

та комунікацій з громадськістю ГУ ДПС у Житомирській області