Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний внесок: не допускайте виникнення боргу

опубліковано 03 грудня 2020 о 10:34

Головне управління ДПС у Житомирській області звертає увагу, що до платників податків, які не виконали визначені Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями  (далі – Закон №2464) обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення.

Як зазначив начальник Головного управління ДПС у Житомирській області Костянтин Гавриш: «Наразі фахівцями служби проводиться значна робота із скорочення недоїмки та погашення боргів. Наша мета не у застосуванні фінансових санкцій до платників, а у системних надходженнях, адже своєчасна та у повному обсязі сплата єдиного внеску – це можливість держави забезпечити виконання соціальних гарантій перед своїми громадянами». 

У разі виявлення своєчасно не нарахованих, або не сплачених сум єдиного внеску податковий орган обчислює суми єдиного внеску, що зазначаються у вимозі про сплату боргу (недоїмки), та застосовує до такого платника штрафні санкції в порядку і розмірах, визначених розділом VІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована, або не сплачена в строки, встановлені Законом №2464, є недоїмкою.

Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

Контролюючі органи надсилають, або вручають платникам вимогу про сплату боргу з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, якщо дані документальних перевірок свідчать про донарахування сум єдиного внеску контролюючими органами, платник має на кінець календарного місяця недоїмку зі сплати єдиного внеску, або борги зі сплати фінансових санкцій. Суму, зазначену у вимозі, необхідно сплатити у 10-денний термін, тобто протягом десяти календарних днів.

                                                            Сектор пресслужби, інформаційної політики та адміністрування субсайту