Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 1 жовтня 2020 року покупці зможуть оскаржувати видані їм продавцями чеки з порушеннями

опубліковано 06 березня 2020 о 12:29

Така можливість передбачена Законом України від 20.09.2019 року № 128-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" та має на меті стимулювати споживачів отримувати чеки.

Запровадження з 1 жовтня 2020 року так званого механізму "кешбеку" полягає у можливості здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо реєстраторів розрахункових операцій, застосованих за його скаргою.

Подати скаргу можна буде через свій Електронний кабінет платника податків після проходження електронної ідентифікації з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Слід зазначити, що така компенсація виключена з оподатковуваного доходу фізичної особи. Тобто, отримавши відшкодування, покупець не повинен буде з нього сплачувати податки. Така норма передбачена пп. 165.1.60, яким було доповнено п. 165.1 ст.165 ПКУ відповідно до Закону України від 20.09.2019 року № 129-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг".

Про те, законодавство у сфері застосування програмного РРО упереджує можливість зловживань щодо поверненням коштів покупцю при порушенні продавцем видачі фіскального чеку.

Системою «кешбек», зокрема, передбачено такі заходи протидії:

- для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через приватну частину Електронного кабінету;

застосувати штраф лише за фактом надходження скарги буде неможливо – податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення, встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа;

- податкова служба, в першу чергу, оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця стосовно покупця;

-  оскаржувати чек можна за умови загальної суми покупки понад 850 грн. Процедура повернення коштів "кешбек" така:

-  купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн., перевіряєте чек на сайті;

-  якщо його там немає, подаєте скаргу в електронному кабінеті;

-  якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.