Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Через тіньовий ринок зайнятості втрачаються значні кошти, а громадяни позбуваються соціального захисту

опубліковано 28 січня 2020 о 12:29

Працівниками відділу розгляду звернень платників податків управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Житомирській області в ході проведення фактичних перевірок з питань використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин встановлено факти використання праці найманих осіб за договором аутстафінгу.

Аутстафінг -  вивід персоналу одним суб’єктом господарювання іншому суб’єкту господарювання на визначений термін для виконання обумовлених договором видів робіт. Оскільки, на сьогоднішній день відсутнє законодавче визначення договорів аутстафінгу, згідно якого надаються послуги з надання персоналу.

ГУ ДПС ініційовано проведення тристоронньої зустрічі за участю представників Житомирського обласного центру зайнятості та Управління Держпраці у Житомирській області.

 В ході проведення тристоронньої зустрічі проаналізовано інформацію, отриману в ході проведення фактичних перевірок, щодо використання найманої праці за договором аутстафінгу та у зв’язку з відсутністю законодавчого визначення, та умов використання найманої праці за договорами аутстафінгу прийнято рішення: внести пропозиції до законодавства про працю та зайнятість населення в частині законодавчого визначення та умов на яких використовуються договори аутстафінгу.

Зауважимо, що через тіньовий ринок зайнятості  втрачаються значні кошти з несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту. Саме тому надзвичайно важливим є завдання повернути втрачені ресурси, що дасть можливість збільшити доходи громадян та спрямувати більше коштів на розвиток об’єднаних територіальних громад нашої області. І пріоритетом у заходах по контролю представників малого та середнього бізнесу не є тотальні перевірки, а вмотивоване застереження щодо дотримання норм законів.

Про факти використання праці найманих осіб без офіційного оформлення трудових відносин просимо повідомляти органи Держпраці та Державної податкової служби за місцем проживання, реєстрації.