Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Річна декларація з податку на прибуток за новою формою

опубліковано 22 січня 2020 о 14:17

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє платників податків, що наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2019 №481, який набув чинності 20.12.2019 року, внесено зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств та додатків до неї.

Зокрема, у формі Податкової декларації з податку на прибуток підприємств передбачені такі зміни.

Основну частину декларації доповнено блоком «Податкові зобов’язання, інші штрафні санкції та пені, визначені відповідно до Податкового кодексу України, не пов’язані з виправленням помилок».

До цього блоку входять нові рядки, якими передбачено можливість визначення податкових зобов’язань для платників податків, які використовують пільги відповідно до підпункту 142.1-142.3 статті 142 Податкового кодексу України, у разі порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування коштів, у яких відображаються:

- суми збільшення податкового зобов’язання, за порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування коштів (рядок 35);

- штрафні санкції (рядок 36);

- пені (рядок 37).

Крім того, уточнено редакцію рядка 26 декларації щодо відображення сум збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного податкового) періоду, що уточнюється.

Блок «Наявність додатків10» основної частини декларації доповнено новим додатком ПП «Інформація про суми податкових пільг», додаток ФЗ розділено на графи: П(С)БО та МСФЗ.

Згідно з положеннями п.п.1 п.2 Постанови, яка набирає чинності з 1 січня 2020 року, суб’єкт господарювання, який не сплачує податки і збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде їх облік та відображає інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки передбачені Податковим кодексом. У зв’язку з цією нормою суб’єкти господарювання, які не сплачують податок на прибуток підприємств у зв’язку з отриманням пільг, не подаватимуть до податкових органів Звіт про суми податкових пільг, а вестимуть облік сум таких пільг, які відображатимуться у додатку ПП до декларації, який вперше подаватиметься  починаючи зі звітних періодів 2020 року.

У додатку ПП відображаються відомості щодо:

- коду та найменування пільги за кожним видом з податку на прибуток підприємств згідно з довідником пільг;

- суми податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням пільги;

- строку користування пільгою у звітному періоді;

- суми податкової пільги, що використана за цільовим призначенням.

Зауважимо, що додаток ПП вперше подаватиметься починаючи зі звітних періодів 2020 року.

Водночас зазначаємо, що до окремих додатків декларації внесено ряд редакційних змін, зокрема в додатку ПН до декларації:

- у заголовній частині при заповненні рядків «Повне найменування нерезидента» та «Місцезнаходження нерезидента» платники зазначатимуть найменування та місцезнаходження нерезидента відповідно до контракту/договору;

- вилучено рядок 12 щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентом з джерелом їх походження з України у вигляді внесків та премій на страхування ризиків за ставкою у розмірі 15 відсотків у зв’язку з тим, що такі доходи оподатковуються за ставками, визначеними підпунктом 141.4.5. статті 141 Кодексу у розмірі 0,4 та 12 відсотків;

Оскільки до основної частини декларації внесено зміни у додатку ВП до декларації уточнюються такі показники:

- таблиця 1 доповнена новим рядком 35 в якому відображається сума збільшення податкового зобов’язання, визначеного платником внаслідок порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування коштів відповідно підпунктів 142.1.-142.3 статті 142 Кодексу;

- таблиці 2 показник рядка 26 викладено в новій редакції;

- доповнено таблицею 3 «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється9» та новими виносками «9» та «10» щодо подання уточненої фінансової звітності, що передбачає можливість подання платниками уточнюючої фінансової звітності за звітні періоди, показники яких уточнюються у складі декларації за будь-який наступний (податковий) період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

У додатку РІ до декларації назва різниць у рядках 3.1.6, 3.1.6.1, 3.1.6.2, 3.1.7 розділу 3 «Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій» приведена у відповідність до підпункту 140.5.4. пункту 140.5 статті 140 Кодексу в частині непоширення цього підпункту на активи з права користування за договорами оренди.

Крім цього, додаток доповнено новим рядком 4.1.4.1 розділу 4 «Інші різниці» щодо збільшення фінансового результату до оподаткування на позитивну різницю між сумою будь-яких виплат (винагород) страховим посередникам та іншим особам за надані послуги щодо укладення договорів страхування та сумою нормативу витрат на виплати страховим посередникам, що розраховані за методикою, визначеною уповноваженим органом, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Методику, якою визначаються витрати на виплати страховим посередникам, затверджено розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 13.08.2019 №1530.

Оскільки видання наказу Мінфіну № 481 обумовлено змінами в податковому законодавстві, які набули чинності з 01.01.2019 року, то платникам податку на прибуток підприємств рекомендовано подавати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік за оновленою формою.

Нагадаємо, що декларацію з податку на прибуток підприємств необхідно подати до контролюючого органу до 10 лютого 2020 року.