Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До боржників, які мають податковий борг може бути застосовано адміністративний арешт майна

опубліковано 21 грудня 2019 о 11:16

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє про те, що до платника податків, який не сплачує податковий борг та нарощує його суму, може бути застосований адміністративний арешт майна та коштів.

Застосування адміністративного арешту майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання ним його обов’язків, які визначені і законодавством підставами для його застосування є:

- платник податків порушує правила відчуження майна, яке перебуває в податковій заставі;

-  фізична особа має намір виїхати за кордон;

-  платник податків відмовляється від проведення документальної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу;

- відсутність дозволів (ліцензій) на здійснення господарської діяльності, та у разі відсутності реєстраторів розрахункових операцій;

- відсутня реєстрація особи як платника податків у контролюючому органі, або ж вчиняє дії з переведення майна  за межі України;

- платник відмовляється від проведення перевірки стану збереження майна , яке перебуває в податковій заставі;

- платник податків не допускає податкового керуючого до складання акту опису майна, яке передається у податкову заставу;

- платник податків ( його посадові особи, особа) здійснює готівкові розрахунки та/або провадять діяльність що підлягає ліцензуванню відмовляється від проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів.

Наголошуємо, що арешт може бути накладено на будь-яке майно платника, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та кошти на рахунку платника податків.

Водночас при наявності податкового боргу або ж заборгованості з єдиного внеску, до боржника застосовуються штрафні та фінансові санкції, що відповідно збільшує суму боргу, яку необхідно буде сплатити.

З метою забезпечення погашення боргу податкові керуючі, закріплені за таким боржником, проводять опис майна в податкову заставу і здійснюють її реєстрацію у відповідному Державному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна. Зазвичай, цим майном боржник не може вільно розпоряджатися (відчужувати) без згоди контролюючого органу.

На підставі судового рішення фахівці податкової служби можуть вилучати у боржника готівку, реалізовувати на торгівельних біржах майно, що перебуває в податковій заставі, а кошти спрямовувати на погашення податкового боргу та заборгованості по єдиному внеску.

Слід зазначити, що стягнення податкового боргу, заборгованості по ЄСВ з фізичних осіб здійснюється органами державної виконавчої служби по місцю проживання боржника. Працівники ВДВС з метою забезпечення виконання судового рішення звертаються до суду з заявою про заборону виїзду боржника за кордон до повного виконання ним судового рішення і погашення боргу.

Тому рекомендуємо платникам податків своєчасно сплачувати податкові зобов’язання до бюджетів в тому числі і з єдиного внеску, не допускати виникнення податкового боргу і не створювати собі зайвих проблем та незручностей при розпорядження власними коштами та майном у господарській діяльності.