Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право на податкову знижку: переобладнання автомобіля на газ або біопаливо

опубліковано 06 грудня 2019 о 14:47

Що таке податкова знижка?

Податковою знижкою є документально підтверджена сума (вартість) витрат, понесених платником податків у зв'язку із придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного податкового року, на яку дозволяється зменшити його загальний річний оподатковуваний дохід, отриманий виключно у вигляді зарплати (пп. 14.1.170 ПК).

Чим вигідна платнику податків податкова знижка?

Вигода податкової знижки для фізособи – платника податків така: за рахунок зменшення оподатковуваного доходу зменшується сума ПДФО. Значить, різниця між сумою ПДФО, утриманою з доходу, і сумою ПДФО, розрахованою з урахуванням податкової знижки, повертається такій фізособі з бюджету. Таке повернення здійснюється за результатами річного декларування.

Хто може скористатися податковою  знижкою?

Згідно зі статтею 166 податкового кодексу України, скористатися податковою знижкою мають право:

  • Резиденти України, громадяни України або особи з іноземним громадянством, які перебувають на території нашої країни більше, ніж 183 дні протягом усього року;
  • Особи, які понесли певні витрати, пов'язані з придбанням товарів, послуг або оплатою робіт резидента (фізичної або юридичної особи), що мають документально зафіксовані підтвердження. Якщо ви оплатили навчання своєї дитини в закордонний учбовий заклад, права на податкову знижку ви не маєте;
  • Особи, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які платять податок з доходів фізичних осіб. Якщо ви є фізичною особою підприємцем (ФОП), ви також не маєте права на податкову знижку, оскільки не платите податок з доходів фізичних осіб.

 

До податкової знижки включаються витрати здійснені протягом звітного податкового року платником які, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:

- квитанціями;

- платіжними дорученнями;

- фіскальними або товарними чеками;

- прибутковими касовими ордерами;

- меморіальними ордерами тощо;

Крім того, понесені витрати підтверджується копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Який строк подачі декларації для отримання податкової знижки?

Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати декларацію до 31 грудня року наступного за звітним.

Сектор комунікацій ГУ ДПС у Житомирській області