Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виявлено ухилення від сплати податків на ринках Житомирщини

опубліковано 04 жовтня 2019 о 11:28

На сьогоднішній день одним з найпоширеніших видів ухилення від сплати податків серед представників малого та середнього бізнесу, на ряду з використанням праці найманих працівників без належного оформлення трудових відносин, в наслідок чого не сплачуються відповідні податки та збори, є здійснення господарської діяльності без державної реєстрації суб’єкта господарювання.

Управлінням податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДПС у Житомирській області встановлено факти, коли приватні підприємці, в більшості ті, які здійснюють роздрібну торгівлю або надають послуги у побутовій сфері, документально припиняють свою підприємницьку діяльність, проте фактично продовжують торгівлю або надають послуги, при цьому не сплачуючи жодних податків та зборів визначених законодавством.

Фахівці управління постійно здійснюють моніторинг можливих ризиків  по виявленню таких громадян, особливо в місцях масових ймовірних їх зосереджень, зокрема на територіях речових та продовольчих ринків області.

Так, з початку цього року  проведено 207 фактичних перевірок з питань використання праці найманих осіб без офіційного оформлення трудових відносин та здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

За результатами вжитих заходів офіційно працевлаштовано 174 працівника, залучено до державної реєстрації 15 осіб, складено та передано до суду 10 адміністративних протоколів за здійснення господарської діяльності без державної реєстрації. За не допуск до проведення фактичних перевірок до двох суб’єктів господарювання прийнято рішення щодо умовного арешту майна.

Слід відмітити та застерегти громадян нашої області, що за здійснення господарської діяльності без державної реєстрації згідно ч.1 ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

А тому, якщо фізична особа, яка має намір провадити підприємницьку діяльність, зобов’язана зареєструватися фізичною особою - підприємцем у встановленому порядку, що визначено Законом України від 15 травня 2003 року  № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» із змінами і доповненнями та Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Мінфіну від 22.04.2014 № 462)».

Зауважимо, що через тіньовий ринок зайнятості  втрачаються значні кошти з несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту. Саме тому надзвичайно важливим є завдання повернути втрачені ресурси, що дасть можливість збільшити доходи громадян та спрямувати більше коштів на розвиток об’єднаних територіальних громад нашої області. І пріоритетом у заходах по контролю представників малого та середнього бізнесу не є тотальні перевірки, а вмотивоване застереження щодо дотримання норм законів. 

Шановні громадяни! Головне управління ДПС у Житомирській області закликає Вас бути пильними та заздалегідь дбати про своє гідне майбутнє. Про факти здійснення господарської діяльності без державної реєстрації суб’єкта господарювання, використання праці найманих осіб без офіційного оформлення трудових відносин просимо повідомляти органи ДПС за місцем проживання, реєстрації, або письмово на адресу Головного управління ДПС у Житомирській області: 10003, м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника,7.

ГУ ДПС у Житомирській області