Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Радомишльська ДПІ: Платникам земельного податку

опубліковано 26 липня 2024 о 11:01

Радомишльська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області нагадує, що платниками земельного податку є  землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування , платники орендної плати  землекористувачі (орендарі) земельних ділянок державної та комунальної власності на умовах оренди відповідно пп.269.1.2. п.269.1 ст.269 Податкового кодексу України (Далі ПКУ).

Об’єкти оподаткування орендною платою – земельні ділянки державної та комунальної власності, надані в користування на умовах оренди (п.п.270.1.2 п.270.1 ст.270 ПКУ)

Відповідно п.п.271.1.1. п.271.1. ст.271 ПКУ базою оподаткування є: нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір орендної плати  такої земельної ділянки ( п.288.1 ст.288 ПКУ)

Згідно з п. 271.2 ст.271 ПКУ рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період).В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не рідше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

Водночас частиною п’ятою ст.59 Закону України від 21 травня 1997 року №280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 280) визначено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо органом чи посадовою особою не встановлено пізніший строк введення цих актів у дію.

Рішення органу місцевого самоврядування щодо нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок є обов’язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та  організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території з урахуванням строків, визначених цим рішенням.