Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростенська ДПІ: Триває щорічна кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році

опубліковано 10 липня 2024 о 15:20

Фахівці Коростенської ДПІ постійно консультують платників податків щодо особливостей декларування доходів громадян у цьому році. Кампанія декларування проходить в 2 етапи, а саме:

- декларування доходів, отримані від осіб, що не є податковими агентами, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи.

До таких доходів належать доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини або договору дарування за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, від надання репетиторських послуг, надання послуг з обробітку землі та ряд інших.

Граничні строки подання декларації:

– до 1 травня 2024 року – у разі обов’язкового декларування доходів;

– отримання податкової знижки – до 31 грудня поточного року.

Головний державний інспектор Коростенської ДПІ Головного управління ДПС в Житомирській  області, Наталія Савченко  на черговій зустріч розповіла платникам податків про право громадян на податкову знижку та у яких випадках можна ним скористатися. 

Вона наголосила на переваги подання податкової декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки в електронній формі.

За її словами, для цього необхідно обрати розділ «Подати Декларацію про майновий стан і доходи»;

вказати суму витрат; зазначити реквізити банківського рахунку;

прикріпити документи в електронному вигляді, підписати та надіслати до контролюючого органу не пізніше 31 грудня 2024 року.

Для зручності при поданні декларації в «Електронному кабінеті» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного заповнення декларації. Зокрема, цей сервіс дозволяє сформувати та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів.

Крім того, для подання декларації громадяни також можуть скористатися мобільним застосунком «Моя податкова». 

Наталія Савченко також зауважила, що за допомогою мобільного застосунку «Моя податкова», можна також переглянути податкові повідомлення-рішення про нарахування податку на нерухоме майно чи земельного податку та перевірити чи немає заборгованості із сплати податкових зобов’язань.