Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черняхівська ДПІ: Звірка з громадянами щодо обчислення та строків сплати земельного податку

опубліковано 24 червня 2024 о 15:16

Працівники Черняхівської ДПІ постійно проводять звірку з громадянами щодо обчислення та строків сплати земельного податку.

При спілкуванні наголошується, що відповідно до п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 ПКУ). Також звернули увагу, що платники плати за землю мають право письмово або засобами електронного зв’язку звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо:

- розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

- права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень п.п.281.4 і 281.5 ст. 281 ПКУ;

- розміру ставки земельного податку;

- нарахованої суми плати за землю.

Так, нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки, та надсилають платникам податку податкові повідомлення – рішення про внесення податку, в яких зазначено суму податку до сплати на підставі даних Державного земельного кадастру з урахуванням бази оподаткування земельним податком та вказано реквізити для сплати. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів або належним чином засвідчених копій таких документів, контролюючий орган проводить протягом 10 робочих днів перерахунок суми податку і надсилає нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). 

Направлення податкових повідомлень – рішень про внесення земельного податку здійснюється за адресами платників, зазначеними у Державному реєстрі фізичних осіб.

Тому, якщо платник податку змінив місце реєстрації то йому необхідно звернутись до Центру обслуговування платників з оригіналом документа, що посвідчує особу для внесення відповідних змін до даних Державного реєстру фізичних осіб.