Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Житомирська ДПІ: Податківців Житомира консультують про добровільну сплату єдиного внеску

опубліковано 19 травня 2023 о 09:22

Заступник начальника Житомирської ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській області Алла Якімчук провела зустріч з представником Оліївської громади та детально розповіла про умови укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску. 

Алла Якімчук наголосила, що платник який не перебуває у трудових відносинах з роботодавцями й не належить до платників єдиного внеску, тоді він може сам подбати про майбутню пенсію і «докупити» страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування. 

Посадовець роз’яснила, щоб докупити стаж за поточний період, необхідно подати заяву, копії трудової книжки і документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку (ОК-5), де відображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи до контролюючих органів за місцем проживання. Договір укладається не менше ніж на один рік. Сплата єдиного соціального внеску здійснюється щомісяця до 20 числа. А його сума не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2023 році це 1474 гривні. 

Алла Якімчук наголосила, що особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця. В 2023 році мінімальний внесок за 1 місяць страхового стажу за умови одноразової сплати за певний період становить 2 948 грн (це 2 розміри мінімального ЄСВ). Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою  за весь період протягом 10 календарних днів з моменту підписання Договору. 

В ході заходу податківець також надала практичну допомогу  по заповненню  заяви про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.