Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростенська ДПІ: Вишиванка єднає українців

опубліковано 18 травня 2023 о 16:49

Щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. В цьому році воно припадає на 18 травня. Вперше це свято почали відмічати у 2006 році. 
Сьогодні до нього долучились вже більше 60 країн.У цей день прийнято одягати вишиванку і в такому вигляді відправлятися у звичних справах. . 
Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом став Іван Франко. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. В такому вигляді його можна побачити на 20-гривневій купюрі.
Код нації» – так називають українську вишиванку. І це не просто красиві слова, бо кожен регіон України має свої особливості вишиванок. Про їх розмаїття може свідчити лише перелік типових узорів волинського краю: цвіткі, хміль, лапатий хміль, хмелик, лапатий хмелик, виноград, ягідний хміль, хміль ягідки, хрести гречкою, полоничник хрещатий, полоничник тощо! І так – у кожній області.
 На Житомирщині  найчастіше використовують  дрібний хрестик. З кольорів – поєднання синього із червоним та чорним. З геометричних фігур:хрести, ромби, круги, зиґзаґи та особливо розетки. Ці фігури мали глибоке символічне значення, а оздоблена ними сорочка мала захищати господаря від негативного впливу. Також  не менш популярні  квітково-рослинні орнаменти: найдавніші – барвінок і берізка, далі хміль, виноград, ружки, яблучка, листочки, які зустрічались й на інших предметах народної творчості (наприклад, писанках)

 Колектив Коростенської ДПІ також приєднався до флэш-мобу "Вишиванка єднає українців" та одягнули вишиванки. Бо це наша духовна броня та сила .