Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Житомирська ДПІ: Про декларування доходів громадян розповіли платникам м. Житомира та Житомирського району

опубліковано 24 березня 2023 о 15:19

Заступник начальника Житомирської  ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області Алла Якімчук провела зустріч з платниками податків на тему «Особливості деклараційної кампанії – 2023». 

Алла Якімчук зазначила, що мета подібних зустрічей – роз’яснити актуальні питання податкового законодавства, визначити коло проблемних питань, намітити шляхи їх вирішення, та як наслідок – налагодити тісну співпрацю між податковою службою та платниками податків. 

Найбільше питань які виникали у платників, стосувалися оподаткування фізичних осіб та громадян одноосібників. Порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового Кодексу України, відповідно до норм якого декларацію про майновий стан і доходи (далі декларація) зобов’язані подавати і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції. 

Крім того, при отримані у 2022 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі-орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою) орендодавець (громадянин - одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у декларації та сплачує податок з доходів за своєю податковою адресою. 

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 га, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки. Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання  платники зобов’язані до 1 серпня 2023 року, що настає за звітним. 

Громадяни, які відповідно до норм розд. IV Податкового кодексу зобов’язані подавати декларацію за 2022 рік, повинні подати її до 1 травня 2023 року.  

Слід зазначити, що фахівцями Житомирської ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області постійно надається практична допомога при поданні звітності, або заяв та інших документів через електронні сервіси ДПС.