Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Житомирська ДПІ: податківці провели «гарячу лінію» щодо застосування РРО чи ПРРО з платниками єдиного податку

опубліковано 02 червня 2022 о 17:30

У Житомирській ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області відбулась «гаряча лінія» з питань застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку.

На запитання платників податків відповідала заступник начальник Житомирської ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області Ліна Лялевич.

Надаємо відповіді на запитання, з якими зверталися платники податків.

Питання: Які підприємці-платники єдиного податку мають застосовувати касові апарати в 2022 році?

Відповідь: З 1 січня 2022 року підприємці-платники єдиного податку другої – четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, крім спрощенців першої групи і фізичних осіб, які продають на ринку вживані речі та продукти власного підсобного господарства.

Крім того, підприємці платники єдиного податку, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі шляхом перерахування коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО.

Питання: Як працювати з ПРРО, якщо немає інтернету?

Відповідь: Законодавець дозволив на період дії воєнного стану проводити розрахункові операції на ПРРО в режимі офлайн понад строки, що визначені у статті 5 Закону про РРО. Тобто можна не дотримувати меж – 36 годин поспіль і не більше ніж 168 годин протягом місяця. Використовуйте фіскальні номери з діапазону, сформованого сервером ДПС. Тож у воєнний час не зважайте на відсутність або наявність інтернету – застосовуйте ПРРО під час кожної розрахункової операції, тобто коли приймаєте готівку або платіжну картку в розрахунок за товар чи послугу.

Питання: Які штрафи за незастосування РРО у період воєнного стану?

Відповідь: Штрафів за порушення Закону про РРО не застосовують до завершення воєнного стану, окрім санкцій за порушення під час продажу підакцизної продукції. Зокрема, штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 у 2022 році) у разі проведення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО без режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості.

Питання: Касир завершує робочий день і виявляє, що ПРРО не дає можливості закрити зміну. Що в такому випадку робити?

Відповідь: Насамперед слід встановити вид несправності, адже можливі два варіанти поломки. Якщо вийшло з ладу програмне забезпечення, необхідно оновити його версію, та повторити процедуру закриття зміни.

Якщо ж несправний пристрій, необхідно подати Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО. У Повідомленні необхідно зробити позначку про несправність. Після відновлення роботи пристрою подайте Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F1316604). У Заяві має бути позначка про відновлення роботи.