Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хорошівська ДПІ: Про застосування РРО та програмних РРО платниками єдиного податку під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 25 листопада 2021 о 13:25

Днями Хорошівською державною податковою інспекцією Головного управління ДПС у Житомирській області проведено «гарячу лінію» з запитань застосування РРО та програмних РРО платниками єдиного податку.

На запитання платників відповідала головний держаний інспектор Хорошівської ДПІ Алла Горбенко.

Надаємо відповіді на найактуальніші питання, з якими звертались платники.

Питання: Яким чином покупець зможе перевірити чек, виданий програмним РРО, що працює в режимі офлайн?

Відповідь: У розрахунковому документі (чеку) має обов’язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн. Перевірити наявність цього чеку в базі даних Державної податкової служби можливо через Електронний кабінет після завершення роботи програмного реєстратора розрахункових операцій в режимі офлайн та передачі ним чеку до фіскального сервера. Інформація про фіскальні номери, що увійшли до діапазону для використання ПРРО, що працює у режимі офлайн, буде оприлюднена у Електронному кабінеті із зазначенням даних про фіскальний номер ПРРО та про суб’єкта господарювання для ПРРО якого зарезервовано фіскальні номери.

 

Питання: В якій формі можна подати заяву про реєстрацію ПРРО?

Відповідь: Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602) може бути подана у електронній формі через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій.

 

Питання: Які фінансові санкції діють в цьому році у разі незастосування реєстратора розрахункових операцій?

Відповідь: Тимчасово, до 1 січня 2022 року, санкції, визначені пунктом 1 статті 17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а саме у разі проведення розрахункових операцій з використанням РРО, програмних РРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг), непроведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО, застосовуються в таких розмірах:

10 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг)– за порушення, вчинене вперше;

50 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг)– за кожне наступне вчинене порушення.

Питання:Чи потрібно скасовувати реєстрацію касового апарата та реєструвати програмний РРО?

Відповідь: Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання касового апарату чи програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО чи ПРРО для проведення реєстрації розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість традиційного касового апарату, реєстрацію касового апарату необхідно скасувати.