Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Попільнянська ДПІ: Застосування РРО/ПРРО в актуальних питаннях та відповідях

опубліковано 19 жовтня 2021 о 10:26

Яким є граничний обсяг доходів, що дозволяє фізичним особам –підприємцям не застосовувати РРО/ПРРО?

Граничний обсяг доходів, який дозволяє фізичним особам –підприємцям не застосовувати РРО/ПРРО протягом 2021 року – 1 320 000 грн (визначається, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року й у 2021 році такий граничний дохід не повинен перевищувати 220 мінімальних заробітних плат). Крім цього, РРО/ПРРО не застосовують підприємці, що перебувають на першій групі спрощеної системи оподаткування.  

Чи необхідно скасувати апаратний РРО та реєструвати програмний ?

Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання паралельно з апаратним програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний або апаратний), засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій. У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Як відмовитися від класичного РРО і почати застосовувати програмні РРО?

Суб’єкти господарювання, які у зв’язку із застосуванням ПРРО вирішили відмовитися від застосування РРО, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких РРО у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, із поданням до контролюючих органів звітних документів, передбачених Законом про РРО.

­Чи обов’язково використовувати РРО за надані послуги у сфері охорони здоров’я?

 Податковим кодексом України визначено, що з 1 січня 2021 при проведенні розрахункових операцій за надані платні послуги у сфері охорони здоров’я застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

У той же час, статтею 9 Закону України “Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” передбачено, що РРО/ПРРО не застосовується у разі здійснення розрахунків за надані послуги у сфері охорони здоров’я у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи, та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування.

Про умови реєстрації РРО/ПРРО підприємцями, які надають послуги, використовуючи інтернет-ресурс, із власної квартири, яке є місцем реєстрації ФОП.

У разі, якщо місце проживання фізичної особи - підприємця  є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або воно пов’язане зі здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України має подати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані  з оподаткуванням, повідомивши про місце проживання як про об’єкт оподаткування, після чого на такий може бути зареєстроване РРО та або ПРРО.