Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Житомирська ДПІ: у Глибочицькій СТГ відбулась робоча зустріч

опубліковано 06 травня 2021 о 11:06

З метою прозорого і ефективного шляху пошуку резервів наповнення місцевих бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів та здійснення необхідного контролю за своєчасністю та повнотою проведення платежів відбулося засідання «круглого столу», за участю начальника Житомирської державної податкової інспекції Святослава Максимчука та голови Глибочицької СТГ Сергія Сокальського.

Основними питаннями, які обговорили на засіданні «круглого столу», були - ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; порядок нарахування земельного податку та орендної плати за землю; єдиного податку тощо.

Важливим також були питання щодо пошуку додаткових ресурсів наповнення місцевих бюджетів, вжиття заходів щодо детінізації відносин у сфері зайнятості населення, забезпечення погашення заборгованості з податків та зборів, декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році та інші.

Начальник Житомирської ДПІ Святослав Максимчук зазначив, що основним джерелом доходів місцевого бюджету Глибочицької СТГ є надходження від податку на доходи фізичних осіб.

Фізичними особами за 2020 рік сплачено 439,4 тис.грн. податку на нерухоме майно, за 1 квартал 2021 рік – 193,6 тис. грн.

У ході діалогу були розглянуті проблемні питання щодо сплати земельного податку, в тому числі, за лісові землі, орендної плати, обґрунтованість встановлення пільг та повноти обліку суб’єктів та об’єктів оподаткування землі. Особливу увагу приділили своєчасності проведення та перегляд раніше затвердженої грошової оцінки землі, яка згідно з Податковим кодексом України є базою оподаткування землі.

Про стан заборгованості зі сплати місцевих податків і зборів фізичними особами-підприємцями, юридичними особами та громадянами, які зареєстровані на територіях відповідних сільських, селищних рад та СТГ повідомив начальник Житомирської державної податкової інспекції Святослав Максимчук: «Загальна сума заборгованості складає 5536,1 тис. грн., в тому числі: по юридичним особам – 4752,7 тис. грн., по фізичним особам – 783,4 тис. грн.».

Також розглядалися можливості електронних сервісів Державної податкової служби України, зокрема Електронного кабінету, переваги подання податкової звітності в електронному вигляді.

Крім цього, фахівці податкового відомства докладно розповіли про основні принципи та новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО у 2021 році.

В ході зустрічі учасники дійшли згоди, що дані заходи необхідні для упередження схем ухилення від оподаткування, якісного обліку земельних ділянок відповідно до чинного законодавства та внесення їх до єдиної інформаційної системи Державного земельного кадастру, наповнення місцевих бюджетів.

По завершенню робочої зустрічі податківці нагадали присутнім, що готові завжди надати кваліфіковану допомогу та пораду щодо адміністрування податків та роз'яснення податкових новацій.