Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростишівською ДПІ проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 23 лютого 2021 о 11:45

Коростишівською  ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській області 19.02.2021 року проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» під час якої відповідала на актуальні питання платників податків на тему «Декларування – 2021» начальник Коростишівської  ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області Тетяна ДЕМИДЕНКО.

Наразі одним з актуальних питань діяльності Коростишівської ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській області є проведення деклараційної кампанії доходів громадян за підсумками 2020 року.

Основна частина декларування, впродовж якої громадяни декларують свої доходи і витрати, триватиме до 1 травня. Надалі до кінця 2021 року працюватиме механізм повернення коштів за правилами застосування податкової знижки. Під час цієї частини деклараційної кампанії громадяни декларують свої витрати на навчання, страхування, іпотечне кредитування, переобладання транспортного засобу тощо.

Пропонуємо ознайомитися з найактуальнішими фрагментами телефонної «гарячої лінії» «Декларування – 2021» за участі начальника Коростишівської ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській області  Тетяногю Демиденко.

Чи можна подати декларацію в електронному вигляді?

Так. Декларацію можна подати у один з таких способів:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Чи потрібно подавати декларацію про доходи при наданні земельної ділянки в оренду у 2020 році?

У 2020 році фізична особа-орендодавець при отриманні доходу від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка при цьому не є податковим агентом (самозайнятою особою), має сплатити податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких ділянок.

Бюджетним кодексом передбачено, що податок на доходи фізичних осіб, нарахований податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), сплачується таким податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

При отриманні у 2020 році доходів від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у річній податковій декларації про майновий стан і доходи та сплачує податки з таких доходів за своєю податковою адресою.

Які існують альтернативні варіанти ведення діяльності для громадян, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї)?

Громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), за підсумками звітного року мають до 1 травня 2021 року задекларувати доходи, отримані від реалізації власно вирощеної сільськогосподарської продукції, та до 2 серпня 2021 року сплатити належні суми податку на доходи фізичних осіб (18%) та військогово збору (1,5%).

Крім цього, громадяни, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї), можуть зареєструватися фізичною особою – підприємцем (далі - ФОП), Це зумовить сплату єдиного соціального внеску, завдяки чому громадянин може збільшити свій страховий стаж та в майбутньому розраховувати на виплату пенсії.

Для зазначеної категорії громадян існують такі варіанти ведення підприємницької діяльності:

Єдиний податок ІІ група (фіксована ставка 20% від мінімальної заробітної плати).

Вимоги: відсутність найманої праці або кількість осіб, що перебувають у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; сукупний обсяг доходу за календарний рік (звітний період) не перевищує 834 розміри мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2021 році – 5004000 грн) .

Єдиний податок ІІІ група (ставка 5% від сукупного доходу, якщо ФОП не платник ПДВ; 3%, за умови реєстрації платником ПДВ).

Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи :

09.02.2021 - для фізичних осіб - підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Важливо! У разі якщо фізична особа – підприємець (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, такі доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи зазначаються в річній податковій декларації.

Протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням.

Важливо! У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

30.04.2021 – для громадян, які відповідно до розділу IV Податкового кодексу України зобов’язані подати податкову декларацію, та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

При отриманні іноземних доходів: у разі відсутності у платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 Податкового кодексу України, то згідно з п.п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. Заява подається до 01.05.2021 (граничний термін подання декларації).

31.12.2021  – для громадян, які мають право на податкову знижку.

Платники податків – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, повинні подати декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду