Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Власники нерухомості - не забудьте сплатити податок!

опубліковано 04 червня 2020 о 10:33

За повідомленням Житомирського управління ГУ ДПС у Житомирській області власниками нерухомості міста Житомира та Житомирського району у 2020 році станом на 1 червня сплачено до місцевого бюджету 2,9 млн. грн. цього податку, що на 0,8 млн.грн. більше надходжень аналогічного періоду 2019 року.

У зв’язку з наближенням терміну сплати власниками нерухомості податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Житомирського управління ГУ ДПС у Житомирській області Лідія Лайпольт провела телефоний зв'язок «гаряча лінія» Надаємо роз’яснення з окремих питань нарахування і сплати даного податку.

         1. Який порядок сплати у 2020 році податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки громадянами ?

У 2020 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуватиметься фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості за 2019 рік. База оподаткування постійно оновлюється, оскільки змінюються дані в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Платниками податку по житловій нерухомості є лише ті фізичні особи, хто має у власності квартиру/квартири, площа яких перевищує 60 кв.м і будинок/будинки площею більше120 кв. м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. метрів. Якщо ж загальна площа квартири перевищує300 кв. м., то її власник сплатить додатково 25000 гривень на рік.

Розмір (ставку) податку встановлюють за своїм рішенням сільські, селищні, міські ради або ради об’єднаних територіальних громад залежно від типів об’єктів нерухомості. Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена – не більше 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.метр. Зокрема, по м. Житомиру ставка податку на об’єкти житлової нерухомості становить 0,5 відсотків від мінімальної заробітної плати, а це 20,87 грн. за1 кв. м., на об’єкти нежитлової нерухомості – 1 відсоток, що становить 41,73 грн. Крім того, Житомирською міською радою по місту Житомиру для фізичних осіб на 2019 рік прийнято пільгу в розмірі 50 відсотків. Отже, ставки податку в гривнях за 1 кв.м. становлять: за об’єкти житлової нерухомості - 10,44 грн. та 20,87 грн. за об’єкти нежитлової нерухомості.

2. Власники нерухомості мають право звернутися з заявою до податкової інспекції для проведення звірки ?

До 1 липня року власникам нерухомості надсилаються (вручаються) податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; загальної площі об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними фіскальних органів та даними, підтвердженими фізичною особою на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, проводиться перерахунок суми податку і фіскальний орган надсилає (вручає) нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). Податок сплачується за місцем розташування об'єкта нерухомості протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.

 Сектор забезпечення роботи

                                               Житомирського управління ГУ ДПС

                                               у Житомирській області