Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як сплачується податок на нерухомість у м.Житомирі?

опубліковано 11 лютого 2020 о 17:18

Останнім часом  у громадян міста Житомира виникає багато питань стосовно сплати податку на нерухомість в 2020 році. Заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Житомирського управління ГУ ДПС у Житомирській області Лідія  Лайпольт  надає роз’яснення з даних питань.

У  2020  році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуватиметься фізичним особам — власникам об’єктів нерухомості за 2019 рік. База оподаткування постійно оновлюється, оскільки змінюються дані в Державному реєстрі прав на нерухоме майно, адже люди купують і продають нерухомість - будинки чи квартири.

Платниками податку по житловій нерухомості є лише ті фізичні особи, хто має у власності квартиру/квартири, площа яких перевищує 60 кв.м і будинок/будинки площею більше120 кв. м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. метрів. Якщо ж загальна площа квартири перевищує300 кв. м., то її власник сплатить додатково 25000 гривень на рік.

Розмір (ставку) податку встановлюють за своїм рішенням сільські, селищні, міські ради або ради об’єднаних територіальних громад залежно від типів об’єктів нерухомості. Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена – не більше 1,5% розміру мінімальної заробітної плати,  встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.метр. Зокрема, по м. Житомиру  ставка податку на об’єкти житлової нерухомості становить  0,5 відсотків від мінімальної заробітної плати, а це 20,87 грн. за1 кв. м. , на об’єкти нежитлової нерухомості – 1 відсоток, що становить 41,73 грн. Разом з тим, Житомирською міською радою по місту Житомиру для фізичних осіб на 2019 рік прийнято пільгу в розмірі 50 відсотків. Отже, ставки податку в гривнях за 1 кв.м. становлять: за об’єкти житлової нерухомості - 10,44 грн. та 20,87 грн. за об’єкти нежитлової нерухомості.

Податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються  громадянам контролюючим органом за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня.  У разі незгоди з визначеною сумою податку громадяни мають право звернутися до податкового органу за місцем реєстрації та провести звірку. Громадяни  сплачують податкове зобов’язання – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення- рішення.

Довідково: у 2019 році фізичні особи - власники нерухомості міста Житомира  сплатили до місцевих бюджетів 18,2 млн. грн. цього податку, а це на 9,9 млн.грн. більше надходжень 2018 року.

Сектор забезпечення роботи

                                               Житомирського управління ГУ ДПС

                                               у Житомирській області