Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання антикорупційного законодавства: про зазначення грошових активів та номерів рахунків в деклараціях осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

опубліковано 12 березня 2021 о 09:56

В процесі заповнення декларації, у багатьох виникає питання щодо зазначення в деклараціях грошових активів та номерів рахунків якими не користувались в звітному періоді.

З даного питання повідомляємо, що згідно пункту 8 частини першої статті 46 Закону «Про запобігання корупції» (зі змінами внесеними Законом України від 02.10.2019 р. N 140-IX, які введені в дію з 01.01.2020р.) в декларації мають бути вказані наявні у суб'єкта декларування або членів його сім'ї грошові активи, у тому числі готівкові кошти, кошти, розміщені на банківських рахунках або які зберігаються у банку, внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, кошти, позичені третім особам, а також активи у дорогоцінних (банківських) металах, сукупна вартість яких перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року *.

Відомості щодо грошових активів мають включати в себе наступні дані:

- вид активу;

- розмір активу;

- валюту активу;

- код ЄДРПОУ установи, в якій відкриті відповідні рахунки або до якої зроблені відповідні внески.

Звертаємо увагу, що відомості про грошові активи вносяться в декларацію окремо по суб’єкту декларування та окремо по кожному з членів сім’ї, у разі перевищення 50 прожиткових мінімумів. Сукупний розмір грошових активів вираховується окремо щодо суб’єкта декларування та кожного із членів його сім’ї. Дані відомості вносяться в декларацію станом на останній день звітного періоду.

Згідно пункту 8 1 частини першої статті 46 Закону «Про запобігання корупції» (зі змінами внесеними Законом України від 02.10.2019 р. N 140-IX, які введені в дію з 01.01.2020р.) в декларації також мають бути вказані наявні у суб'єкта декларування або членів його сім'ї відкриті рахунки в банках та інших фінансових установах, у тому числі за кордоном (незалежно від типу рахунку, а також рахунки, відкриті третіми особами на ім'я суб'єкта декларування або членів його сім'ї).

Відомості щодо відкритих рахунків мають включати в себе наступні дані:

- тип рахунку;

- номер рахунку;

- дані про банківську (фінансову) установу;

- дані про осіб, які мають право розпоряджатися таким рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфа;

- дані про осіб, які відкрили рахунок на ім'я суб'єкта декларування або членів його сім'ї.

Відомості про всі банківські рахунки відкриті на ім'я суб'єкта декларування та членів його сім'ї зазначаються в разі:

- рахунок станом на останній день звітного періоду рахується відкритим;

- рахунок в звітному періоді був відкритий більше 183 дні;

- незалежно від наявності залишку коштів на рахунку станом на останній день звітного періоду (на відкритих рахунках.).

Звертаємо увагу, що завершення строку дії банківської карти або завершення надходжень на таку банківську карту, не призводить до автоматичного закриття рахунку банківської установи, крім випадків передбачених законом або договором.

Нагадуємо, що у разі відмови члена сім'ї суб'єкта декларування** надати будь-які відомості для заповнення декларації, суб'єкт декларування зобов'язаний зазначити про це в декларації, відобразивши всю відому йому інформацію.

Крім того, рекомендуємо ознайомитись з актуальними роз’ясненнями з цього та інших питань антикорупційного законодавства на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції за посиланнями: Rozyasnennya-vid-03.02.2021-dlya-zavantazhennya та wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya.

----------------------------------------------------------

* Прожитковий мінімум станом на 01.01.2020 становить 2102 грн., (2102,00 грн. х 50 = 105100 грн.); Прожитковий мінімум станом на 01.01.2021 становить 2270 грн., (2270,00 грн. х 50 = 113500 грн.),

** Згідно Примітки до статті 46 Закону «Про запобігання корупції», з урахуванням положень статті 1 Закону «Про запобігання корупції»,  членами сім'ї суб'єкта декларування, які не є його подружжям або неповнолітніми дітьми станом на останній день звітного періоду, вважаються особи, що спільно проживали із суб'єктом декларування станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації.

 Відділ з питань

запобігання та виявлення корупції

ГУ ДПС у Житомирській області