Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громадяни, які мають статус внутрішньо переміщених осіб мають право на податкову знижку щодо оренди житла

опубліковано 04 грудня 2019 о 13:01

В Головному управлінні ДПС у Житомирській області нагадують, право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки визначені статтею 166 Податкового кодексу України. Зокрема, податкова знижка надається фізичній особі, які мають статус внутрішньо переміщених осіб за понесені витрати протягом звітного року, пов’язані зі сплатою оренди житла для громадян. Такий платник податку на доходи фізичних осіб має право скористатися зазначеною податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого та другого ступенів споріднення:

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів. У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Для отримання податкової знижки за результатами 2018 року необхідно подати декларацію за місцем реєстрації до 31 грудня 2019 року. У декларації зазначається сума одержаної зарплати за рік, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення. Тобто, особа, яка має намір скористатися правом на податкову знижку додає до декларації про майновий стан і доходи: копію договору про надання послуг та відповідні платіжні і розрахункові документи. Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації.

Подати податкову декларацію про майновий стан і доходи платники податків – фізичні особи можуть в електронному вигляді за допомогою електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет платника».

У разі, якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.