Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання антикорупційного законодавства: Відновлення декларування осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування у повному обсязі. Подання декларацій за 2021, 2022 та 2023 роки

опубліковано 14 листопада 2023 о 15:34

Відповідно до статті 45 Закону України 14.10.2014 № 1700-VІІ «Про запобігання корупції» (зі змінами) державні службовці та інші суб'єкти декларування, зобов'язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство) декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Звертаємо увагу, що Законом України від 20 вересня 2023 року № 3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 3384-IX) який набув чинності 12.10.2023 року, внесені зміни до Закону України «Про запобігання корупції».

Так, Законом України «Про запобігання корупції» зі змінами внесеними Законом № 3384-IX встановлено, що декларації:

- за 2021 та 2022 роки необхідно подати не пізніше 31 січня 2024 року;

- за 2023 рік необхідно подати до 1 квітня 2024 року.

Наголошуємо, що суб’єкту декларування в першу чергу необхідно:

1) перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Реєстр);

2) перевірити термін дії електронного цифрового підпису (ЕЦП) та можливість його роботи з Реєстром.

Головне вчасно подати декларацію! 

Якщо у суб'єкта декларування з певних причин немає всіх даних, необхідних для заповнення, то декларацію слід подавати з наявними даними. 

В той же час, відповідно до частини 4 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» упродовж 30 (тридцяти) днів після подання декларації, суб'єкт декларування має право подати виправлену декларацію.

Актуальні роз’яснення.

Додатково повідомляємо, що Національне агентство на офіційному сайті опублікувало докладні роз’яснення з питань заповнення кожного розділу Декларації, за адресою:  https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/.

Відділ з питань

запобігання та виявлення корупції

ГУ ДПС у Житомирській області