Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання антикорупційного законодавства: Повідомлення про зміни в майновому стані та відображення операцій з купівлі, продажу та обміну іноземної валюти

опубліковано 09 серпня 2021 о 16:22

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції повідомляє, що відповідно до статті 52 Закону України 14.10.2014 № 1700-VІІ «Про запобігання корупції» (зі змінами та доповненнями) (далі – Закон) у разі відкриття суб'єктом декларування або членом його сім'ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента, або суттєвої зміни у майновому стані, в розумінні, отриманні доходу, придбанні майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня року в якому відбулись вказані зміни (113 500 грн. у 2021 році*) відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - НАЗК) у встановленому ним порядку.

Інформація про суттєвої зміни у майновому стані вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті НАЗК.

Повідомлення про суттєвої зміни у майновому стані мають подавати особи суб'єкти декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Перелік осіб які займають відповідальне та особливо відповідальне становище наведено в примітці до статті 51-3 Закону.

Перелік суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків затверджено рішенням НАЗК від 17.06.2016 №2 (зі змінами) та зареєстровано м Міністерстві юстиції України 19 липня 2016 року №987/29117.

Звертаємо особливу увагу, що подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не звільняє суб’єктів декларування від обов’язку подати декларацію за відповідний період та зазначення в ній відомостей, які передбачені статтею 46 Закону.

Наголошуємо, що відповідно статті 65 1 Закону, за вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, особи зазначені в частині першій статті 3 Закону притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

Додатково повідомляємо, що відповідно до Примітки до статті 46 Закону, зі змінами внесеними Законом України № 1443-IX від 29.04.2021, операції з купівлі, продажу або обміну іноземної валюти за рахунок власних грошових активів суб’єкта декларування або членів його сім’ї не потребують відображення в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за відповідний період. В разі здійснення подібних операцій, подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані також не потрібно.

-------------------------------------------------------------

* прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01.01.2021 становить 2270 грн.

** роз’яснення із вказаних питань можливо знайти за посиланнями: https://nazk.gov.ua/uk/novyny/hto-maye-podavaty-povidomlennya-pro-suttyevi-zminy-v-majnovomu-stani/ та https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/povidomlennya-pro-suttyevi-zminy-v-majnovomu-stani/.

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції

ГУ ДПС у Житомирській області