Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Державна податкова служба України здійснює активні заходи податкового контролю під час Інтернет-торгівлі товарами

опубліковано 28 грудня 2023 о 10:11

Державна податкова служба України в черговий раз нагадує, що підрозділами податкового аудиту ДПС на постійній основі здійснюється активний моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на інтернет-сайтах, інтернет-майданчиках, інтернет-платформах та медіа щодо продажу товарів, оплата за які здійснюється переважно без застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО та відповідно без видачі фіскального чека покупцю.

Слід зазначити, що лише протягом жовтня – грудня 2023 року підрозділом податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області проведено низку фактичних перевірок у понад 35 суб’єктів господарювання, що здійснювали діяльність через мережу Інтернет, за результатами яких встановлені численні порушення законодавства, контроль за яким покладено на органи ДПС.

Так, одним із таких яскравих прикладів є заходи податкового контролю відносно однієї із мереж, яка здійснювала виготовлення та доставку різноманітних страв, використовуючи при цьому у своїй діяльності мережу – Інтернет, застосунки «Instagram», «Telegram». За їх результатами встановлено, що протягом тривалого часу суб’єктом господарювання здійснювалися розрахунки без застосування РРО та/або програмного РРО та при цьому використовувалася праця 6 найманих осіб без належного оформлення з ними трудових відносин.

За результатами заходів податкового контролю виявлені порушення, за які передбачено застосування штрафних (фінансових) санкцій у розмірі понад 780 тис. гривень та окреме інформування Південного міжрегіонального управління з питань праці з метою вжиття заходів у межах компетенції.

Державна податкова служба України застерігає фізичних осіб та інших суб’єктів господарювання про недопустимість здійснення незаконної та противоправної господарської діяльності, у тому числі не використовуючи РРО та ПРРО при розрахунках із споживачами.

При цьому Державна податкова служба України пропонує небайдужим громадянам та патріотам України інформувати про такі випадки у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».