Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо довідки про сплату податкових зобов’язань платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання

опубліковано 24 квітня 2023 о 10:36

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що відповідно до п. 179.3 ст.179 Податкового кодексу України, платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур. 

Форму такої довідки встановлено Порядком оформлення і видачі Довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань), затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10.07.2017 за № 839/30707 (далі – Наказ №568). 

Порядок видачі довідки регламентується Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010  № 1243 "Про затвердження Порядку видачі довідки про сплату податку на доходи фізичних осіб платником податку - резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов'язань з такого податку". 

Для отримання довідки платник податку має подати такі документи: 

- Декларації про майновий стан і доходи за три останні звітні податкові періоди (у разі наявності невиконаного обов’язку з подання) та за звітний період поточного року (з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої декларації). 

- Заяву за формою, наведеною в додатку до Наказу № 568. 

Заява подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за місцем податкового обліку (місцем проживання), фізичними особами - платниками податків (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), заява подається  до будь-якого контролюючого органу в один із таких способів: 

- безпосередньо до контролюючого органу; 

- поштою; 

- засобами інформаційно-комунікаційної системи "Електронний кабінет", вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua (розділ "Листування з ДПС"). 

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів надає довідку або відмовляє у її наданні у випадку наявності несплачених податкових зобов’язань. 

Довідка видається безпосередньо в контролюючому органі за місцем податкового обліку, а ті платники податків – фізичні особи (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), – у контролюючому органі, до якого подано заяву, за умови підтвердження задекларованих у декларації сум.