Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання антикорупційного законодавства: Подання повідомлень про зміни в майновому стані у 2022 році

опубліковано 21 січня 2022 о 16:49

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції повідомляє, що 01 грудня 2021 року набрав чинності Наказ Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство) від 23.07.2021 № 450/21 (зареєстрований у в Міністерстві юстиції України 29.07.2021 за № 988/36610) «Про затвердження Порядку інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб'єкта декларування».

Вказаним наказом затверджено Порядок інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування та визначено процедуру інформування Національного агентства, яка передбачена ч. 4 статті 52 Закону України "Про запобігання корупції" (далі - Закон)

Так, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані (далі - Повідомлення) здійснюється суб'єктами декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, відповідно до Закону, а також суб'єктами декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків. Інші суб'єкти декларування повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не подають.

У разі отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня відповідного року*, у суб'єкта декларування виникає обов'язок повідомити про це Національне агентство у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку.

Інформування Національного агентства про суттєві зміни у майновому стані суб'єкт декларування здійснює особисто шляхом заповнення відповідної електронної форми у персональному електронному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Реєстр).

Повідомлення подається незалежно від того, перебуває суб'єкт декларування в Україні чи за її межами.

Повідомлення не подається, якщо:

- отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку здійснено членом сім'ї суб'єкта декларування;

- вартість майна, набутого у власність суб'єктом декларування, йому невідома;

- суб'єкт декларування припинив перебування на посаді, яка передбачає зайняття відповідального та особливо відповідального становища або посаді яка пов'язана з високим рівнем корупційних ризиків.

Нагадуємо, що інформація внесена до Повідомлення, має бути також відображена в щорічній декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за відповідний рік.

 

------------------------------------------

* прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01.01.2021 становить 2270 грн., а станом на 01.01.2022 становить 2481 грн.

 

 

 

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції

ГУ ДПС у Житомирській області